Meme Kanseri Tipleri

MEME KANSERİ TİPLERİ

 

Kanser hücreleri bazal membranı tutup tutmamalarına göre iki gruba ayrılır: noninvaziv (in situ) ve invaziv kanser grubu.

Noninvaziv kanserler (in situ)

Noninvaziv kanserler hücrelerin çevreleyen bazal membranın sınırlar içerisindedir. İn situ kanserler ikiye ayrılır: İn situ Lobuler ve İn situ Duktal Karsinoma

Tüm meme kanserlerin % 15-20’sı in situ kanseridir. Tarama mommografileri ile beraber in situ kanserin tespit etme oranı artmıştır. Kanser tespit etme oranı mammografi ile artarken, ters orantılı kanserden ölüm oranları azalmaktadır. Bu da tarama mammografisi ve erken tanının faydasıdır.

İn situ kanserlerde tümör herhangi bir ölçüde olabilir. Metastaz yoktur. Bunlarda multifokalite (ikinci kanser odağı Primer tümör ile aynı kadranda bulunması ) ve bilateralite olabilir.

DCIS (Duktal karsinoma insitu)

Kanser duktusun en iç tabakası olan epitelde başlamış, ancak duktusun dışına çıkmamıştır. Noninvaziv meme kanserin en sık rastlanan tipidir. %95 kadınlarda, %5 erkeklerde görülür. Hastaların çoğu erken menapozaldir (5. ne 6. dekat).Çoğu kez muayenede kendini belli etmiyor. Belirtisi; mamografide tespit edilen düzensiz ufak boyutlu kireçlenme bulgusu ve/veya kanlı/şeffaf tek kanaldan memebaşı akıntısı şeklinde oluyor. Kitle oluşturmadığı için, tel ile veya radyoaktif maddelerle işaretlenerek çıkarılıyor. Eğer memede yaygın olarak bulunuyorsa, tüm meme dokusunun çıkarılması (basit mastektomi) gerekiyor.

LCIS (Lobüler karsinoma in situ)

Kanser lobülün en iç tabakası olan epitelde başlamış, ancak lobülün dışına çıkmamıştır. Sadece kadınlarda görülür. Ortalama yaş tanı konduğunda 44-47 dir. % 90 dan daha fazla hasta premenopoz dönemdedir. Tüm meme biyopsilerinin % 0.8-8’ini oluşturur.

Multifokal ve bilateral olabilir. Tek taraflı, sınırlı cerrahi yapılan vakaların %20’sinde diğer memede görülme şansı vardır. LCIS, genellikle mammografide mikrokalsifikasyon ve kitle ile kendini belli eder, ancak lezyon genellikle mikrokalsifikasyon olan bölgede değildir. “Komşu kalsifikasyon” LCIS’nun genellikle tek özelliğidir.

In situ kanserlerin doğal seyri:

LCIS tanısı olan hastalarda %25-35’sinde invaziv meme kanseri gelişir. İlerideki invaziv kanser LCIS’in geliştiği memede değil her iki memeden birinde gelişebilir. LCIS’da ileride oluşan kanserlerin %50-65’i duktal orjinli olmaktadır. LCİS hastaları devamlı tetikte tutması gereken bir lezyondur.

DCIS’nun invaziv hale dönmesi ise 10 yılda %30-50’dir. Invaziv kanser aynı memede, aynı lokalizasyonda ve orjinal yerinde meydana gelir.

İnvaziv kanserler

İnvaziv meme kanseri löbüler (Süt üreten bezlerden gelişen) veya düktal (Sütü memebaşından dışarı taşıyan meme kanallarını döşeyen hücrelerde gelişen) olarak sınıflandırılmış. İnvaziv kanser hücreleri bazal membranı delerek komşu dokulara yayılır. Bu tip meme kanserinde, kanser hücreleri lenfatik sistem ve kana karışabilir. Böylece meme kanseri hücreleri, lenf nodlarına ve uzak organlara ulaşabilir.

İnvaziv Meme Kanserinin Tipleri

1.İnvaziv duktal karsinom

    • Özel tipi olmayan (NST - No special type)%80

2.İnvaziv lobüler karsinom, %10

3.Meme başının Paget hastalığı, %1

4.İnflamatuar meme kanseri, %1-3

5.Filloides tümör ( phylloides tumor, cystosarcoma phyllodes (sistosarkoma filloides).

6.Nadir meme kanserleri: skuamoz hücreli (epidermoid) karsinom, adenoid kistik karsinom, apokrin karsinom, sarkomlar, lenfomalar

    • Medüller karsinom, %4

    • Müsinöz (kolloid) karsinom, %2

    • Papiller karsinom, %2

    • Tübüler karsinom, %2

    • Kribiriform karsinom


 

Tüm invaziv kanserlerin %90 invaziv düktal kanserler olarak tanımlanmıştır ve spesifik histolojik özellikleri taşıyan özel meme kanseri tiplerini (tüm vakaların %10 ) içerir. İnvaziv meme kanserlerin yaklaşık %80 özel tipi olmayan invaziv duktal karsinomadır. Bu kanserler özel tiplerle kıyasla genellikle daha kötü bir prognoza sahiptirler.

İnvaziv lobüler karsinom meme kanserlerinin %10’ unu oluşturur. Bu kanser türü klinik olarak belli olmayan kanserden. Hem muayene hem de mamografi ile invaziv lobüler karsinomu yakalamak zor. Sinsi bir şekilde ve bir kitle oluşturmadan normal meme dokusuyla, bütün memeyi kaplayarak, yer değiştirir.

İnflamatuar meme kanseri tüm invaziv meme kanserleri içinde %1-3 oranında görülür ve prognozu en kötü olan invaziv meme tipi olarak kabul ediliyor. Genellikle (%80) kitle belirtisi vermeden yaygın kızarıklık ve sertlikle seyrediyor lenfatik ödem ve dolayısıyla portakal kabuğu görünümüne neden olur. İnflamatuar meme kanseri mastit ile karıştırılabilir. Mamografide kitle saptanmaz, tanı cilt biyopsisi ile konur. İnflamatuar meme kanserlinde önce kemoterpi verilir, daha sonra modifiye radikal ya da radikal mastektomi uygulanır. Ameliyat sonrası tekrar kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.