Sahurda Bunlara Dikkat

Ramazan Ayı ile birlikte yaz sıcaklarının yaşandığı şu günlerde, dengeli ve sağlıklı beslenmek daha fazla önem kazandı. Oruç tutarken sıcak ve susuzlukla baş etmek isteyen kişilerin yedikleri kadar yemedikleri de çok önemli!!

Ramazan'ın bahar - yaz aylarına denk gelmesi besin seçimi anlamında yaz aylarına göre bize biraz daha fazla çeşit sağlasa da beyaz etin ve sebzelerin ağırlıkta olduğu bir tabak sizi iftarda yormayabilir ve sahurdan sonra tokluğunuzu daha uzun süre muhafaza etmenizi sağlayabilir.


 

Sindirim problemlerine dikkat!!

Ramazan aylarının özellikle ilk haftalarında bedeniniz adapte olmadığı bir yeme düzenine geçeceği için sindirim ile ilgili bir takım sorunlar otaya çıkabilir. Kabızlık başta olmak üzere , şişkinlik hissi , mide yanması bo nemde en sık karşımıza çıkan sağlık problemleridir. Bu problemleri minimum seviyeye indirebilmek ve oradan kaldırabilmek için ;

  • Probiyotik takviyelerinizi iftarda ve sahurda olmak üzere günde iki defa almaya özen gösteriniz.

  • Sindirim sisteminizi rahatlatabilmek için sebzeleri çiğ olarak değil haşlanmış şekilde tüketmeye özen gösteriniz.

  • Probiyotik içeriği yüksek olan besin gruplarını iftar ve sahurlarınıza mutlaka ekleyiniz.

Vazgeçilmez öğününüz SAHURUNUZ !!

Belki yüzlerce kez duyduğunuz birinci kuralınız SAHURA MUTLAKA KALKIN . Ramazan ayında uzun saatler oruç tutmanın etkisi ile ana öğün sayımız 2 ye düşüyor ve vücudumuzun ihtiyacı olan enerjinin çok büyük bir kısmını bu 2 öğüne bölmemiz gerekiyor. Kısacası makro besin ögelerimizin karşılanabilmesi , hormon dengemizin bozulmaması ve düzgün çalışabilmesi , kas kayıpları yaşamamak anlamında sahur olmazsa olmazımız !!

Kaliteli proteininizi YUMURTA ile alın!!

Yumurta örnek protein içeriği sayesinde gün içerisinde sizin daha uzun süre tok kalmanızı sağlayarak daha geç acıkmanıza yardımcı olacaktır.

Protein , karbonhidrat , yağ dengeniz önemli!

Sağlıklı ve kaliteli bir sahur için : karbonhidrat grubu içerisinde yer alan tam buğday ekmek , yulaf ezmesi , lif içeriği yüksek glisemik indeksi düşük meyve ve sebzeleri ; yeterli miktarda protein için yumurta , süt ve ürünleri ; yeterli ve kaliteli yağ için ise çiğ yağlı tohumlular , avokado , şekersiz fıstık ezmesi gibi yağ içeriği dengeli aynı zamanda sizi tok tutarak acıktırmayacak alternatifleri diyetisyeninizin belirlediği miktarlarda tüketerek sağlıklı bir sahur yapabilirsiniz .

AMAN DİKKAT !!

  • Et grubu, süt grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu yiyeceklerden en az bir çeşit sofranızda bulundurun.

  • Gece yiyip yatmayın, imsak vaktine yakın saatlerde kalkıp sahurunuzu yapın.

  • Sahura kalkmadan kesinlikle oruç tutmayın.

  • Sahuru abur-cuburlarla geçiştirmeyin.

  • Yağlı yemekler, ağır tatlılar yerine kahvaltı türü yiyecekleri tercih edin.